Cuinar amb valors: els aliments ecològics que volem

Estrenem el blog amb una declaració de principis que creiem més oportuna que mai, en ple auge generalitzat de demanda de productes ecològics i en un moment concret en què l’interès pel com de la qüestió, i no només pel què, sembla agafar embranzida. Per fortuna, el consumidor comença a valorar l’origen i l’ètica que embolcalla el suposat bon aliment que ha decidit comprar per a la cuina de casa o assaborir en un restaurant.

Situats a Catalunya, no és el mateix una poma cultivada amb criteris agroecològics a Àustria que una altra cultivada amb la mateixa cura al Pirineu per una família que estima la seva feina. La primera, per més neta i saludable que fos en origen, arriba aquí tacada de petroli. Per tant, ens interessem per la segona, per la propera, que és la que gaudeix d’una ímfima petjada ecològica i contribueix al desenvolupament i consolidació de petits i valuosos projectes agroalimentaris a prop d’allà on vivim.

Actualment veiem productes ecològics en hipermercats i supermercats; hi trobem el què, però el com ens falla. Hem d’estendre la mà al petit productor, al pagès que s’albira a l’horitzó proper, al mercat de dissabte que ens ofereix la possibilitat de conversar amb l’artífex de l’aliment que portarem al plat.

Tot és ple d’eslògans, perquè la societat de consum crea tendències i necessitats contínuament. I nosaltres, que tenim el veritable poder, hem d’aprendre a destriar el tresor menut entre muntanyes de quincalla, perquè moltes coses, ja ho vam aprendre fa anys, no són el que aparenten. Mirem la lletra petita. Posem-nos-hi amb ganes d’anar més enllà, amb el convenciment que som partíceps d’alguna cosa molt més gran.

Cuinar amb valor: bo, net i just

A casa, i ara també a Castell de Ceuró, ens agrada impulsar el canvi que ens ha de permetre contemplar la sobirania alimentària real. I ens agrada encomanar aquest impuls passional que ens mou. Cada petit gest, l’acció de cada dia, és el que ens defineix com a persones i com a societat. Comprant net i bo (aprofitant l’eslògan bo, net i just popularitzat pel moviment Slowfood) fem un favor al medi ambient i també a la nostra salut, però comprant just també el fem a les persones que ens envolten, que sovint esdevenen el mirall dels nostres actes. Per això, si la pagesia d’un territori viu hores baixes és, en part, responsabilitat de les persones properes que hi viuen d’esquena. I a l’inrevés, l’èxit del sector també representa l’èxit de tota la col·lectivitat. Bo, net i just són sinònims d’ecològic, però també de proper, perquè res és ecològic de debò si no prové del nostre entorn immediat. I, alhora, menjar de forma saludable implica alimentar projectes saludables.

Per tot això, i per moltes altres coses que no tenen cabuda en aquesta publicació (diu, qui en sap, que els articles llargs no desperten massa curiositat a la xarxa), a Castell de Ceuró hi trobareu aliments que ens fan vibrar, que ens emocionen i, per descomptat, que ens alimenten en cos i ànima. Cada cop que els assaboriu, noteu el gust per la vida i la feina ben feta, imagineu-vos persones proactives, enèrgiques i carregades de somnis a cada mossegada, i celebreu amb nosaltres l’alegria de poder empènyer la seva tasca. Per a nosaltres, a més de colors, nutrients, textures i mil aromes, la dieta ha de ser rica en valors.

Translate »